Cukrovíčko cukroví

1. prosinec 2007 | 00.01 |

Jak zařídit, aby Vánoce nebyly svátky obžerství


Trápí vás někdy výčitky, že jste to s tím cukrovím asi trochu přehnali, když musíte zatahovat bříško, aby šli ty kalhoty vůbec zapnou? Nebo po dlouhém čekání na zlaté prasátko plné hladovění a následném nadlábnutí bramborový saláte je vám těžko? Nebo snad špatýn pocit, že na konci roku si to předsevzetí žít zdravě pokazíte? Připravili jsme pro vás pár receptů na dietní cukroví.

Musli mufinky
20 ks: 100 g másla, 80 g medu, 2 vejce, 120 g hladké mouky, lžička prášku do pečiva 150 g musli bez cukru, 200 g jablek, 1 lžička citrónové šťávy, 50 ml ovocného čaje 20 papírových formiček
Vytvoříme krém z tuku a medu, přidáme ostatní popsané ingredience, čaj není třeba, pokud jsou jablka vodnatá, těsto nalijeme do formiček, pečeme na 180 st. 35 min.

Mrkváče
250 g hladké mouky, 200 g strouhané mrkve, 160 g tuku, lžička prášku do pečiva moučkový cukr
Suroviny zpracujeme na hladké těsto, vykrajujeme tvary a pokládáme na vymaštěný plech. Pečeme do růžova a ještě teplé obalíme v cukru.

Ovocné špízy
sušené ovoce (ananas, papáju, meruňky, datle, rozinky, fíky), případně vlašské ořechy, čokoládu na vaření, kousek ztuženého pokrmového tuku a párátka (s ostrou špičkou).


Všechno ovoce nakrájíme na zhruba stejné kousky (asi o velikosti rozinek) a střídavě je napichujeme na párátka. Pokud budeme přidávat kousky vlašských ořechů, napichujeme je až na špičku (při pokusu o úplné propíchnutí často praskají). Čokoládu rozpustíme s kouskem ztuženého pokrmového tuku (bude lesklejší) a párátka s ovocem v ní namáčíme (je dobré mít čokoládu hodně teplou – je tekutější a nezůstává jí na ovoci tolik).

Mrkvové rohlíčky
40g mletých vloček
50g mrkve
40g hladké mouky
20g Flory.
Jemně mletou mrkev smícháme s vločkami,moukou a tukem. Tvarujme rohlíčky a upečené jemně cukrujeme.

Dietní perníčky

50 g tuku Hera

560 g hladké mouky

200 g moučk. cukru

3 lžíce medu

3 bílky

20 g kakaa

1 lžíce rumu

1 lžíce jedlé sody

1 lžíce perníkového koření

Poleva na zdobení: 1 bílek, 150 g moučk. cukru, potravinářská barva, 1 lžička citrónové šťávy

Heru nakrájíme na malé kousky, přidáme prosátou mouku s moučk. cukrem a kakaem, med, rum, sodu, koření a bílky. Všechny suroviny smícháme a řádně propracujeme na tuhé těsto, které necháme dva dny v klidu odležet. Odleželé těsto rozválíme na plát silný 3 mm a vykrajujeme různé tvary. Pečeme ve vyhřáté troubě na 160st. asi 20 minut. Po upečení necháme perníčky vychladnout na kovové mřížce. Z bílku, moučk. cukru a citrónové šťávy zamícháme hladkou hmotu na zdobení. Pro větší pestrost ji můžeme obarvit potravinářskou barvou. Hmotu naplníme do malého papírového sáčku a perníčky zdobíme podle vlastní fantazie.

Rozinková srdíčka

160 g rozinek

140 g vlašských ořechů

50 g celozrnné mouky

1 dl citrónové šťávy

1 bílek

mouka na vál

žloutek na potření

mandle

Ořechy a rozinky rozmixujeme, přidáme mouku, citrónovou šťávu a bílek a vše propracujeme na hladké těsto, které necháme do druhého dne odležet v chladu. Pak těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný 5 mm a vykrájíme srdíčka. Potřeme je žloutkem, ozdobíme půlkami mandlí, rozložíme na plech vyložený papírem a v troubě vyhřáté na 180st. pečeme asi 10 minut. Po upečení necháme srdíčka na plechu krátce vychladnout a pak je necháme zcela vychladnout na kovové mřížce.

Ovocné minikoláčky

300 g ve slupce uvařených brambor

300 g hrubé mouky

50 g tuku na pečení

1-2 dl mléka

1 vejce

25 g droždí

1 lžička cukru

špetka soli

mouka na poprášení rukou

směs sušeného ovoce na naplnění

žloutek na potření

moučkový cukr na posypání

Droždí a lžičku cukru rozmícháme v části vlažného mléka a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Do mísy prosejeme mouku, přidáme uvařené oloupané prolisované brambory, vejce, sůl, rozpuštěný tuk, vzešlý kvásek a podle potřeby zbylé mléko a zaděláme tužší těsto, které necháme na teplém místě vykynout. Lžičkou z něj pak vykrajujeme kousky, z nichž tvoříme v pomoučených rukou kuličky, každou zploštíme a vytvarujeme malé koláčky. Narovnáme je na plech vyložený papírem na pečení, potřeme rozšlehaným žloutkem a do středu každého koláčku položíme hromádku nadrobno nakrájeného sušeného ovoce. Koláčky vložíme do trouby vyhřáté na 180st. a upečeme dozlatova.

Sezamová srdíčka

150 g ve slupce uvařených brambor

100 g polohrubé mouky

50 g tuku na pečení

1 žloutek

1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva

sůl

mouka na vál

vejce na potření

sezamová semínka na posypání

Uvařené brambory oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle a promícháme se žloutkem a trochou soli. Přidáme prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva a na závěr do těsta zapracujeme tuk. Těsto vložíme do mikrotenového sáčku a necháme alespoň hodinu odpočinout v chladničce. Pak těsto na pomoučeném válu nejprve rozválíme a několikrát přeložíme. Znovu ho rozválíme a z plátu vykrájíme malá srdíčka, která přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. Potřeme je rozšlehaným vejcem, posypeme sezamovými semínky a upečeme dozlatova v troubě vyhřáté na 180st.

Cukrová kolečka

150 g uvařených nastrouhaných brambor

150 g hladké mouky

70 g cukru

70 g tuku na pečení

1 vejce

1 vanilkový cukr

1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva

špetka soli

mouka na vál

moučkový cukr na obalení

Z brambor, mouky s práškem do pečiva, obou druhů cukrů, tuku, vejce a špetky soli vypracujeme těsto, které rozválíme na pomoučeném válu na plát. Vykrojíme z něj kolečka s prázdným středem, přeložíme je na plech vyložený papírem na pečení a v troubě vyhřáté na 180st. upečeme dozlatova (nebo je usmažíme v oleji). Ještě horká kolečka obalíme v moučkovém cukru.

Jablečné hrudky

90 dkg jablek nastrouhaných na hrubém struhadle
2 citrony - šťáva
20 dkg cukr krupice
1,5 kávového hrnku nasekaných vlašských ořechu nebo mandlí
Nastrouhaná jablka smícháme s cukrem s šťávou ze dvou citronů, dáme vařit v teflonovém kastrolu do té doby dokud jablka nezeželírují, můžeme dát také do mikrovlnné trouby v míse z umělé hmoty dobu musíme odhadnou a vyzkoušet podle vodnatelnosti jablek, nakonec do směsi přidáme nasekané ořechy nebo mandle vytvoříme kávovou lžičkou ovocné hrudky, dáme na pečícím papíře dosušit do mírně teplé trouby asi 20 minut.

...a do bramborového salátu dejte místo majonézy raději bílý jogurt.

Napište nám jak se vám cukroví povedlo a jak chutnal.

Králíček


Tvarohové pečivo s marmeládou
250g hladké mouky, 250g měkkého tvarohu, 250 g másla, sůl, 1 žloutek, mouka na vyválení, tuk na vymazání plechu, marmeláda na ozdobu
Vše zpracujeme a vyválíme v hladké těsto, tvořítkem vykrajujeme tvary a klademe na tukem vymazaný plech. Pečeme zvolna ve středně vyhřáté troubě dorůžova. Po vychladnutí potíráme marmeládou a slepujeme vždy dva díly k sobě.

Zpět na hlavní stranu blogu

Hodnocení

1 · 2 · 3 · 4 · 5
známka: 1.73 (11x)
známkování jako ve škole: 1 = nejlepší, 5 = nejhorší

Komentáře