Kde se vzala, tu se vzala...KÁVA

1. říjen 2007 | 00.01 |

Objevení lahodného nápoje- kávyobrazek
Není známo, kdy první člověk přišel na účinky kávy a uvařil z jejich bobulí první nápoj. Již ve velmi starých rukopisech (asi 900 let p.n.l.) zmiňovali se arabští lékaři o kávě jako o léku.

Je rovněž znám příběh etiopského pastevce koz jménem Kaldi (asi 300 let př.n.l.) Všiml si, že jeho kozy jsou velmi aktivní po požití jakýchsi červených bobulí. Vyzkoušel to taky a pocítil rovněž novou energii. Řekl to mnichům v blízkém klášteře, kteří začali bobule jíst, aby byli bdělí během večerních modliteb. Mniši zjistili, že lze z těchto bobulí připravit chutný nápoj, který dodává energii, když se boule upraží a poté uvaří.

obrazekJak se káva šířila po světě
Původ kávovníku je v Etiopii, odtud se káva rozšířila na Blízký východ prostřednictvím islámských poutníků do Mekky a Mediny. První kávové plantáže byly pěstovány v Jemenu. Později se objevily v Arábii a Egyptě, kde se pití kávy (neboli Kahweh) brzy stalo denním zvykem. V Evropě se káva stala známou až počátkem 16. století, ale rychle potom získala popularitu. Kavárny rostly jako houby po dešti zejména v Itálii, Velké Británii, Nizozemí, Francii a Německu. Počátkem 18. století rozšířili Holanďané pěstování kávy do Indonésie, Francouzi na Martiniku a Španělé v oblasti Karibského moře, Střední Ameriky a Brazílie.

Jaké máme kávy?...aneb abyste byli v obraze

Americano
Je to káva espreso, která připomíná běžnou překapávanou kávu a vzniká přidáním horké vody, která nápoj zředí, nicméně pořád mu ponechává chu espresa. obrazek
Café Creme
Jde o kávu obvyklé síly s krémovým povrchem podobným jako je u espresa.
Café Frappé
Silná kava je smíchána v mixéru se zmrzlinou v poměru 50:50.
Caffe Latte, Café au lait
Káva obvyklé síly smíchaná s teplým mlékem v poměru 50:50.
Café Lungo
Káva připravená z většího množství vody než obvykle, aniž by byla příliš vodová -100 ml - 120 ml.
Café Ristreto
"Krátké" neboli "omezené" espreso, připravené z malého množství vody - 25 ml.
Cappuccino
Espreso (1/3) s mlékem spařeným (1/3) a napěněným mlékem (1/3).
obrazekCon Panna
Espreso se šlehačkou.
Espresso
Káva uvařená metodou espresso - 40 ml - 50 ml.
Espresso Doppio
Dvojité espreso.
Latte macchiato
Espreso nalité do sklenice spařeného mléka.
Latteccino
Jde o směs bílé kávy (caffé laté) a cappuccina.
Macchiato
Jde o espreso s jednou či dvěma polévkovými lžícemi napěněného mléka.
Mocha
Espreso s chutí čokoládového mléka složené z 1/3 espresa , 1/3 uvařeného či napěného mléka, v němž byla rozpuštěna 1/3 kakaa.
Schlagobers
Silná káva se šlehačkou.
Schwarzer
Černá káva.
Wiener melange
Káva obyklé síly (1/2) s teplým mlékem (1/2) a čokoládou.

Vědecky vyzkoumáno:

Víte, že pravidelné pití kávy snižuje až o polovinu riziko rakoviny jater ???

Tvrdí to alespoň japonští vědci, kteří roku 2005 zkoumali zvyky devadesáti tisíc lidí. Ti, kteří nepili kávu vůbec, byli rakovinou obrazekpostiženi častěji.Svoje poznatky zveřejnili japonští vědci v americkém časopise JournaloftheNationalCancer Institute. Protirakovinné vlastnosti kofeinu vypozorovali nejprve na laboratorních zvířatech. Poté analyzovali zprávu o stavu zdraví za období deseti let a sledovali spotřebu kávy u velké skupiny lidí, z nichž polovina měla rakovinu jater. Zjistili, že ti, kdo vůbec nebo téměř vůbec nepili kávu, byli častěji postiženi rakovinou jater (průměrně 574 případů rakoviny na 100 tisíc lidí) . Mezi lidmi, kteří pili denně tři až čtyři šálky kávy, se naopak rakovina objevila ve 214 případech ze sta tisíc lidí.
Ve zkoumané skupině bylo 90 452 Japonců ve věku nad čtyřicet let, z toho asi polovina mužů. Kromě spotřeby kávy brali vědci v úvahu i další faktory, jako je infekce virem hepatitidy, pohlaví, věk nebo stravovací návyky.

Lepší pamě ???

Ženy po šedesátém pátém roce života, které pijí nejméně tři šálky kávy nebo šest šálků čaje denně, mohou prý mít lepší pamě než ženy, které pijí jen jeden šálek. K tomuto závěru dospěli francouzští vědci z národního ústavu pro zdraví a lékařský výzkum, kteří ve spolupráci s univerzitou v Lisabonu zkoumali vztah mezi spotřebou kofeinu a intelektuálními schopnostmi nazývanými kognitivní, mezi něž patří pamě, jazyk nebo logika.

Zpracovala Rusalka

Zpět na hlavní stranu blogu

Hodnocení

1 ˇ 2 ˇ 3 ˇ 4 ˇ 5
známka: 1 (2x)
známkování jako ve škole: 1 = nejlepší, 5 = nejhorší

Komentáře