Vše o Sladkém tajemství (na přání Dráčka)

1. říjen 2007 | 00.01 |

Trocha historieobrazek

Čokoláda je bez nadsázky starší než leckteré světové náboženství. První zmínky o ní se objevily již u olmécké civilizace přibližně tisíc let před Kristem. Definitivně je pak vaření čokolády připisováno Mayům a Aztékům. Kakaové boby původně rostly jen v pralesích Jižní a Střední Ameriky.Mayové do drcených, na slunci sušených a pražených bobů vanilku, Aztékové hořké mandle, pepř i med (aztékové pochutinu "chocolatl" označovali za zdroj duchovní moudrosti a energie s afrodisiakálními účinky).

Do Evropy přivezl kakaové boby Hernando Cortéz (- ale na jedněch stránkách jsem se dočetla že to byl K. Kolumbus, tak nevím nevím...) , který dobyl říši Aztéků. V polovině 16. století si "nápoj Bohů" získal oblibu po celém Španělsku. Casanova ji doporučoval jako afrodisiakum Madame du Barry - milence Ludvíka XV. Dvořané krále Ludvíka XVI. ji pili několikrát denně. V polovině 18. století bylo již pití čokolády velmi módní a zdomácnělo na všech evropských dvorech.

obrazekV roce 1815 založili Holanďané první továrnu na čokoládu Van Houten a zanedlouho si nechali patentovat výrobu čokoládového prášku. Čokoláda ve formě tabulky spatřila světlo světa v roce 1847. Vznikla jako spojení kakaového prášku, kakaového rozpuštěného másla a cukru. Lidská fantazie ovšem ani nadále neusínala na vavřínech, a tak v roce 1879 spatřila světlo světa mléčná čokoáda v roce 1913 plněné čokoládové bonbony. Známým belgickým pralinkám dal jméno francouzský maršál hrabě du Plessis-Praslin, skutečným vynálezcem byl však jeho kucha mistr Lassagne.

Výroba:obrazek

Nejdůležitější ingrediencí jsou kakaové boby. Ty se nacházejí uvnitří plodů, které obrůstají kakaovník. Nejprve se vyloupou a usuší. Sušené boby je třeba upražit, rozdrtit a zbavit slupek. Poté se semelou a z jejich jader se stane řídká kaše s velkým obsahem kakaového másla. Ta se oddělí od zbylé hmoty, která se dále zpracovává na hnědý kakaový prášek. V hnětacích strojích se kakaová hmota a kakaové máslo smísí, přidá se cukr a další přísady. Tak vznikne čokoládová hmota, kterou lze dále upravovat.

Víte, že...

  • za 2. světové války se čokoláda dávala vojákům pro zlepšení vytrvalosti a odolnosti?
  • zvýšené množství fenyletylaminu, který obsahuje čokoláda, se vylučuje v mozku zamilovaných?
  • obrazeksi můžete dopřát čokoládový zábal, čokoládovou koupel nebo masáž ve vybraných salonech? Čokoláda zvlhčuje, vyživuje a omlazuje pokožku. Zbavuje pleť vrásek a seschlé kůže a vrací ji jemnost.

    existuje Mezinárodní čokoládový festival? Koná se v portugalském historickém městečku Óbidos, kam se sjíždějí profesionální cukráři, aby předvedli své umění.

    P.S.: Pozor, čokoláda může být návyková!

    Zpracovala Rusalka

  • Zpět na hlavní stranu blogu

    Anketa

    Hodnocení

    1 · 2 · 3 · 4 · 5
    známka: 1 (2x)
    známkování jako ve škole: 1 = nejlepší, 5 = nejhorší

    Komentáře